Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
I wonder if I've been changed in the night? Let me think. Was I the same when I got up this morning? I almost think I can remember feeling a little different. But if I'm not the same, the next question is 'Who in the world am I?' Ah, that's the great puzzle!

12 Νοε 2009

Άρωμα γυναίκας


Σκέφτομαι ότι εμείς οι γυναίκες είμαστε τόσο περίεργα πλάσματα. Ακροβατούμε πολλές φορές μεταξύ τις ορθολογικής πρακτικότητας και τις φαντασιόπληκτης ευαισθησίας μας.Παλεύουμε ακόμα να αποδείξουμε την αξία μας σε μια κοινωνία που παραμένει βαθιά ανδροκρατούμενη και που απαιτεί από εμας να είμαστε τα πάντα (μητέρες, σύζυγοι, ερωμένες, φίλες, επαγγελματίες, πρότυπά ηθικής, σοβαρότητας, θυληκότητας, σεξουαλικότητας, εξυπνάδας, λογικής, πρακτικότητας... και η λίστα συνεχίζεται). Μα το αξιοθαύμαστο είναι ότι την παλεύουμε στ'αλήθεια. Στ'αλήθεια προσπαθούμε να υιοθετήσουμε όλους αυτούς τους ρόλους χωρίς δεύτερη σκέψη και οι πλείστες πιστεύουμε βαθιά μέσα μας ότι όλα αυτά στα αλήθεια συνθέτουν την ιδανική γυναίκα. Νίωθουμε μάλιστα τύψεις αν δεν τα καταφέρνουμε σε κάτι από όλα αυτά.

Και ας μην παρεξηγηθώ δεν εκφράζω φεμινιστικές τάσεις, ούτε και ασπάστικά ποτέ αυτήν την ιδεολογία. Μάλιστα άν με ρωτάτε προσωπικά πιστεύω ότι το μόνο που προσέφερε ο φεμινισμός πρακτικά στις γυναίκες ήταν να τις επιβαρύνει με ακόμα περισσότερα καθήκοντα γιατί πλέον συνεχίζουμε να επωμιζόμαστε όλα τα πάραπάνω καθήκοντα αλλά τώρα τα κάνουμε με ανταγωνιστική διάθεση ώστε να αποδείξουμε ότι είμαστε όντως καλύτερες από το αντίθετο φύλο.

Στην τελική όμως τι μας προσφέρει όλος αυτός ο αγώνας από άποψη ηθικής ικανοποίησης; Μας κάνει σταλήθεια πιο ευτυχισμένες, πιο πλήρεις. Προσωπικά στο δικό μου πετσί δεν το ένιωσα ακόμα αυτό, αλλά αντιθέτως νιώθω συνεχώς να αμφισβητούμαι και να διαγωνίζομαι με κριτήρια που δεν είναι καν καθαρά και επικυρηγμένα και πολλές φορές να απορρίπτομαι στην ψύχρα. Και όχι μόνο αλλά επιπλέον σε όλα τα πάραπάνω καθήκοντα αναμένεται ότι πρέπει να αντεπεξέρχομαι  και χωρίς να γίνομαι πολύ σκληρή, πολύ ανδροπρεπής ή ασεξουαλική, γιατί τότε χάνω την αξία μου ως γυναίκα, και γίνομαι εκφοβιστική ή απειλιτική προς τους άνδρες σε σημείο που νιώθουν την ακατανίκητη ανάγκη να κάνουν αυθαίρετες νήξεις για την επίδοση μου στο κρεβάτι ή καλύτερα την έλλειψη αυτής ή την δική μου ανικανότητα.

Και ερωτώ εμένα σαν γυναίκα τι μου προσφέρει η όλη παραπάνω κατάσταση, πάντως σίγουρα όχι ικανοποίηση, ούτε ευτυχία, ούτε καν αναγνώριση για να θρεύσω τουλάχιστον τον εγωισμό μου και να ισχυριστώ ότι κερδίζω έτσι κάτι από αυτό, έστω και τόσο ποταπό. Εξακολουθώ να ζω ανάμεσα σε ανθρώπους που θα συνεχίσουν να με ταπελώνουν χωρίς κάν να μπουν στο κόπο να με γνωρίσουν και που θα πέφτουν πάντα στα κλισέ συμπεράσματα που περιβάλλουν το γυναικείο φύλο.

Και για αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων είμαι πάνω απ'όλα άνθρωπος άρα κατά βάση γεμάτη ελαττώματα. Το δουλεύω το μυαλό μου αλλά υπάρχουν και τομείς που δεν σκαμπάζω και δε βρίσκω κανένα λόγο γιατί να απολογηθώ γι’ αυτό. Μπορώ να γίνω αποτελεσματική, λειτουργική, συντροφική, σεξουαλική, μητρική και ότι αλλό κατά βούληση και εφόσον οι συνθήκες μου το εμπνέουν και όχι επειδή κάποιος μου το επιβάλλει, ή το απατεί ως δεδομένο.Δεν ψάχνω να ενσαρκώσω κανένα ρόλο από τους παραπάνω από μόνη μου, αλλά πιστεύω ότι ενδεχομένως να ενσαρκώσω κάποιους απο αυτούς αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες και γόνιμες. Και τέλος δεν θέλω κανένα άνθρωπό στην ζωή μου που να μην θέλει να είναι σεαυτή, που να αδυνατεί να εκτιμήσει το δάσος γιατί δεν του αρέσει η διαρρύθμιση ή ένα συγκεκριμένο δέντρο ή ακόμη χειρότερα κρυφοκοιτάζει, επικρίνει με την ασφάλεια του παρατηρητή και αποχωρεί. Η ζωή είναι μικρή και το παιχνίδι είναι όλα ή τίποτα.


Υ.Γ 1: Με αφορμή το συγκεκριμένο άρθρο του ονειροπόλου


Υ.Γ. 2: Anti-Christ παραδέχομαι ότι η συγκεκριμένη εγγραφή είναι λίγο πολύ γυναικεία και δικαιούσαι να μου τα χώσεις γιαυτό


Υ.γ. 3: Τυχόν ομοιότητες με γεγονότα συμπεριφορές και ανθρώπους ειδικά με δικούς μου ανθρώπους είναι καθαρά τυχαίες.

7 σχόλια:

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

Καμία από τις ομοιότητες προς αυτά τα γεγονότα δεν είναι τυχαία και συμπτωματική. Λέω......
Καλό απόγευμα.

Alice World είπε...

Εσύ κάτι ξέρεις... :ο)))

ΦΟΥΛΗ είπε...

Τι λέτε!! να κάψουμε τα σουτιέν μας;
Καλησπέρα...φιλιά..

Alice World είπε...

Άμα το νιώθεις κάντο, θα μείνεις απλά με ένα σουτιέν λιγότερο. Εγώ απλά υποδεικνύω ότι δεν κάνω εκπτώσεις για κανένα και ειδικά εκπτώσεις που μου επιβάλλονται από κοινωνικά πρότυπα σχετικά με τις γυναίκες που θεωρώ απολύτως ξεπερασμένα.

Φιλιά και καλό σαββατοκυρίακο σε ολους!

nekat0meni είπε...

Κάνεις όμως ένα από αυτά που θα σε κάνει ευτυχέστερη, αν θες καριερά και θα είσαι κάντο, αν πάλι θες να υοθετήσεις το ρόλο της μητέρας και καλής συζύγου κάντο...γιατί η ζωή είναι πολύ μικρή για να "μπερδεύσαι" με τέτοια πράγματα!


Υ.Γ Πράγματι ούτε και εγώ συμμερίζομαι απόλυτα τον φεμινισμό, ή τον άκρατο φεμινισμό αλλά πιστεύω ότι κάτι πρόσφεραι στην ιστορία και αυτό σαν ιδεολογία! Είναι εν μέρη χάρη σε αυτόν που έχεις εσύ την ευχαίρια να γράφεις σε αυτό το blog αλλά αυτό είνα μια άλλη ιστορία (ξέρω κάποιοι θα με επικρίνουν για αυτή μου την άποψη, αλλά αυτό πιστεύω).

Anti-Christos είπε...

:)

Ήξερα ότι θα έβλεπα το όνομά μου αναρτημένο μέσα στο κείμενό σου, από την πρώτη κιόλας παράγραφο!

Δεν σας ζητήσαμε να ανταποκριθείτε σε κανένα πρότυπο. Από μόνες σας βγάλατε αρχίδια και μας ξενερώσατε. Εμείς θέλουμε μια παραδοσιακή γυναίκα, που να μας αγαπά και να μας νοιάζεται. Απλώς να είναι και κάπως καλλιεργημένη για να λέμε και καμιά κουβέντα που και που...

Πόσο δύσκολο είναι αυτό πια; Γαμώ τα sex and the city που σας κάψαν τον εγκέφαλο!

Alice World είπε...

Νεκατωμένη κάνεις όσα σε εκφράζουν να κάνεις, και όχι όσα σου επιβάλλονται. Νομίζω εγώ παρεξηγήθηκα σε σχέση με το φεμινισμό, δεν είναι ότι δεν εκτιμώ την ιδεολογία ή ότι δεν αντιλαμβάνομαι ότι εξαιτίας αυτού έχω τα δικαιώματα που έχω ως γυναίκα. Απλά όπως με όλες τις ακραίες εκφάνσεις κάθε δικαιολογίας βρίσκω ότι δεν πήγε τα πράγματα τόσο παραπέρα ώστε να μπορούμε να διεκδικήσουμε σταλήθεια καινούργιες ταυτότητες χωρίς να αμφισβητείται κάθε φορά η ίδια μας η γυναικεία ταυτότητα. Σε αυτό είναι που διαφωνώ και όχι στο ποιός έχει το δικαίωμα να φοράει παντελόνια.

Anti-Christ, όντως σε είχα στο μυαλό μου καθώς έγγραφα κάποια πιο προκλητικά κομμάτια της εγγραφής :ο)

Και δεν είναι και τόσο ξεκάθαρα τα πράγματα όπως λες, γιατί δεν μπορείς από τη μια να θεοποιείς την Pamela Anterson για τα δεδομένα της προσόντα και από την άλλη να μου λες ότι ψάχνεις γυναίκα με μυαλό. Ούτε να χεις την "μυαλομένη κοπελιά" δίπλα σου και να χαζεύεις την χαζογκόμενα με το ντεκολτέ στον αφαλλό. Με άλλα λόγια αγόρι μου, γενικά περνάμε μια περίοδο σύγχισης ως προς το τι θέλουμε και τα δύο φύλα.

Και επίσης πιστεύω και έχω προσωπική εμπειρία ότι "ο σωστός άντρας :οΡ" μπορεί να κάνει μια γυναίκα να του συμπεριφέρεται και ως παραδοσιακή και ως άγρια ερωμένη και να μην φοβάται να δείξει και το μυαλό της (δεδομένου ότι δεν βγαίνεις με την Paris Hilton).