Την περασμένη Πέμπτη πήγα και είδα το "Nine", την καινούργια ταινία του Rob Marshal, με ένα αρκετά ηχηρό κάστ όπως Daniel Day-Lewis, Marion Cotillard, Kate Hudson, Nicole Kidman, Judi Dench, Sophia Loren, Fergi, Penelope Cruz κλπ κλπ. Μ' άρεσε, στ’ αλήθεια το απόλαυσα! Παρόλο που είναι μούσικαλ, δεν χάνει από την ρεαλιστικότητα του. Ένιωσα ότι πρόκειται για ένα ψυχογράφημα του σημερινού μας κόσμου, ενός κόσμου που βασίζεται στο γκλάμουρ και στο φαίνεσθε, προσποιούμενος ότι το είναι, είναι μπανάλ και ξεπερασμένο. Ενδόμυχα όμως το ξέρει ότι κάτω από την εντυπωσιακή επιφάνεια, τα φανταχτερά φώτα και τα ακριβά αρώματα η δυσωδία της εσωτερικής σήψης και της μούχλας παραμένουν έντονες, τόσο έντονες που εμποδίζουν τον πρωταγωνιστή από το να κοιμηθεί τα βράδια, από τον να συγκεντρωθεί στα πραγματικά του θέλω και στην τελική από το να αποδώσει αυτό που ο περίγυρος του απαιτεί από αυτόν, το καταπληκτικό σενάριο και την επόμενη εμπνευσμένη ταινία.
Με έκανε να αναρωτηθώ πως η ανάλαφρη αυτή ταινία, με την φασιονίστικη διάθεση να δημιουργεί καρέ αντάξια των ιλουστρασιόν σελίδων της Vogue, μπορεί με τον πιο ύπουλο τρόπο να σε αφυπνίσει από τον λήθαργο και να σε κάνει να αναρωτηθείς σε πιο βαθμό έχεις πέσει θύμα του δικού σου περίγυρου και της δικής σου αυταπάτης. Η μόδα και το τρέντι είναι οι σημερινοί λωτοί που μας προκαλούν παροδική και επιφανειακή εφορία και ταυτόχρονα μας κάνουν να λησμονούμε τα ουσιώδη, τις αληθινά σημαντικές αξίες.
Έχω μεγαλώσει με το όνειρο της σκηνής, δεν φοβάμαι να σας το ομολογήσω. Η σκηνή έχει παίξει τεράστιο ρόλο στην δική μου κοινωνική ανικανότητα στην προσωπική μου ανισορροπία ως προσωπικότητα. Ένα μέρος μου λατρεύει τα φώτα, την λάμψη, την προσοχή που σε τρέφει όταν είσαι εκεί πάνω. Εξαιτίας της θα κρύβω πάντα μέσα μου ένα μικρό επιδειξία που διψάει για προσοχή και που θα θυσίαζε τα πάντα για την προσοχή του κοινού. Είναι αυτό ακριβώς που με κάνει να καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν άνθρωποι που εξαιτίας αυτής της αγάπης γίνονται ιθύνοντες αλλα και υπερασπιστές των σημερινών πρότυπων του κατινίστικου lifestyle και της ανάγκης για αιμοβόρο θέαμα ώστε να προκαλούν το δέος και τον θαυμασμό με όποιο κόστος. Αυτό όμως που είναι πραγματικά λυπηρό είναι ότι το φιλοθεάμων κοινό πάντα είναι πρόθυμο να τους απενοχοποιήσει ή ακόμα και να τους συγχωρήσει και κάπως έτσι επιβιώνουν και διαιωνίζονται.
Όταν όμως τα φώτα της σκηνής σβήνουν και η αυλαία πέφτει, παραμένει πάντα μόνο η ασχήμια, η ανεπάρκεια, η ελαττωματική ανθρώπινη φύση. Σε εκείνες τις στιγμές νιώθεις σαν ναρκομανής, μα το Θεό, νιώθεις ένα κενό, μια πείνα που δεν γεμίζει με τίποτα. Επιζητείς διαρκώς την προσοχή των γύρω σου, την αποκλειστική τους προσοχή, αδιαφορώντας για τα προσωπικά τους θέλω και τις ανάγκες τους. Αδυνατείς να επικοινωνήσεις. Άλλωστε αγνοείς πώς, αφού δεν είναι η φύση του πρωταγωνιστή να ασχολείται με τους άλλους, ούτε έμαθε ποτέ πώς να το κάνει, αφού επάνω στην σκηνή όλοι ασχολούνται μαζί του και μόνο μαζί του. Και έτσι αποτυγχάνεις διαρκώς, καταστρέφεις σχέσεις με ανθρώπους πολύ σημαντικούς για σένα, αποξενώνεις αγαπημένα σου πρόσωπα, καταστρέφεις σημαντικούς δεσμούς και όλα αυτά οδηγούν στην απομόνωση και στην μοναξιά. Απομένεις μόνος και ζωσμένος από ανασφάλειες και τότε αποκτάς την πρώτη σου φοβία την Μοναξιά. Τέτοιες σκηνές και τέτοια βάθρα μου φαίνεται πώς κτίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι στις μέρες μας, στην ανάγκη τους να ξεγελάσουν την εσωτερική τους ανεπάρκεια, να νιώσουν οι πρωταγωνιστές της δικής τους ζωής.
Σε τέτοιες περιπτώσεις μόνο η διαφυγή σε σώζει. Μόνο αν αγκαλιάσεις την ίδια σου την φοβία θα καταφέρεις να ξεφύγεις από το φαύλο κύκλο της σκηνής και της κάθε σκηνής στην οποία έχουμε στήσει για τον εαυτό μας ο κάθε ένας από εμάς. Το να δεις τα πράγματα όπως είναι, απεγδυμένα από την επιφανειακή γκλαμουριά και την ωραιοποίηση, μόνο τότε μπορείς να τα εκτιμήσεις την πραγματική τους αξία. Και αυτό είναι και το συμπέρασμα της ταινίας, αυτό είναι ενδεχομένως και η λύση στα διαπροσωπικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, να αγκαλιάσουμε τις φοβίες μας, να αποδεχτούμε την ατελή και ελαττωματική μας φύση, να την κατανοήσουμε για αυτό ακριβώς που είναι και κατόπιν να ξεγελάσουμε τον εγωισμό μας ώστε να μπορέσουμε να αφουγκραστούμε τους γύρω μας και έτσι με αυτόν τον εναλλακτικό μα πιο υγιή τρόπο να κερδίσουμε το προσφιλή κοινό μας.
Σας συστήνω την ταινία ανεπιφύλακτα!
Υ.Σ.: Επίσης εναλλακτικά, στο Cine Studio, ξεκινά το φεστιβάλ Σκηνοθετών Κύπρου στο οποίο μετά από κάθε προβολή ακολουθέι ανάλυση από κάποιο ή τον ίδιο τον σκηνοθέτη της ταινίας. Ψάξτε το!
Υ.Σ. 2: Σας εύχομαι όλους καλημέρα με γεμάτα ρεζερβουάρ. Αλήθεια πόση ώρα σας πήρε για να τα γεμίσετε χτες βράδυ;
14 σχόλια:
αν και περνάω τη φάση του dvd, θέλω δηλαδή να κλείνομαι σπίτι μου και να βλέπω ταινίες, μάλλον θα τρέξω να το δω! κάτι μου κάνει!!!
Ευχαριστούμε για την ενημέρωση και την όμορφη αυτή διατύπωση και περιγραφή.
Αυτό που περιγράφεις αστρολογικά με τη σκηνή και τα φώτα είναι θέμα γωνιακού Ποσειδώνα και τονισμένο το ζώδιο του Λέοντα.
Την καλημέρα μας.
τα φώτα της ράμπας...τόσο ελκυστικά. Εδώ στην Αθήνα η απεργία έληξε. Τη προηγούμενη Παρασκευή οι Αθηναίοι έτρεχαν πανικόβλητοι να βρούνε καύσιμα, λες και ξαναμπήκαν οι Γερμανοί στη πρωτεύουσα. Απείρου κάλλους σκηνικά. Μας έχει βρει ο καθένας μπόσικους και παίζει με τη τσέπη μας λέω εγώ. Θα δω το 9 όταν βγει σε dvd. Χαιρετώ :)
Mα τι ωραίο κείμενο.
Ναι, κοιτα, δεν ξέρω πόσο και πόσοι μπορούν να αγκαλιάσουν τις φοβίες τους.
Νομίζω η πείνα αυτή μικραίνει με αέρα απλότητας.
υπάρχουν τριών ειδών άνθρωποι.
Αυτοί που είναι στα τέσερα πίσω από τη μοίρα τους.
Αυτοί που την αρπάζουν την μοίρα και τις αλλάζουν τα φώτα.
και Αυτοί που ακολουθούν την μοίρα τους, και σε κάθε λόφο σκατών, φυτεύουν μια τουλίπα.
Ο καλύτερος συνδυασμός ειναι ανάμεσα στο δεύτερο και στο τρίΤΟ.
και μερικές φορές αν θες, για θεατρικούς και ηρωποιήτικούς σκοπούς να είσαι για λίγο στον πρώτο.
peace
α θέλω κ γω να το δω!
μαρέσει το performance αλλά είμαι ντροπαλή
Kat, να το κάνεις όπως και δήποτε αξίζει το ξεμύτισμα από το σπίτι και το ξεβόλεμα στις ηλίθιες καρέκλες του σινεμά στο υπόσχομαι!
Αστρο- Συμμορίτες δεν μπορώ να πω ότι κατέχω το θέμα αλλά σας ευχαριστώ για την ενημέρωση
Pink - Fish σταλήθεια και γω έτσι ένιωσα λες και ζούσα σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ήμουνα η μόνη που είχα πεθάνει στα γέλια βλέποντας τις συνοφρυωμένες φάτσες των γύρω μου και τα απειλιτικά βλέματα. Και το κορυφαίο είναι ότι την ώρα που έφτασ στην πηγή, βλέπε αντλία βενζίνης, με ρωτάει ο υπάλληλος με σπασμένα ελληνικα "να γεμίσει;". Γιατί του λέω έχω άλλη επιλογή; Χαχαχαχα!
Pink fish, πρόσεξε γιατί άλλο το 9 που είναι καρτούν και μάλιστα έλαβε και καλές κριτικές και άλλο το nine. Enjoy!
Φλεγόμενε, όλοι μπορούν να αγκαλιάσουν τις φοβίες τους πολύ απλά επειδή είμαστε το είδος που εφήβρε ότι το ρητό ότι τα πάντα είναι εφικτά. Ο αέρας απλότητας που εισηγείσαι είναι ένας πολύ βοηθητικός παράγοντας, αλλά όπως έχω ξαναπεί στο παρελθόν το πρόβλημα με την απλότητα είναι ότι ο καθένας την αντιλαμβάνεται υποκειμενικά.
Όσο για αυτό που εισηγείσαι περί μοίρας και ανθρώπινης στάσης προς αυτή, θα έλεγα ότι το καλύτερο είδος είναι ένα τέταρτο που πάει κόντρα σε όλα αυτά και χαράζει την δική του πορεία απεδγυμένος από θέλω και τα πρέπει να επιβαρυμένος από την ανάγκη για πραγματική ευτυχία.
Ριτσάκι,στο συνιστώ ανεπιφύλακτα. Άλλωστε πιστεύω ότι είναι πολύ υγειές να ξεφεύγουμε λίγο από τα νερά μας και να κάνουμε πράγματα που μας τρομάζουν και λίγο. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορείς να ανακαλύψεις.
Μάλλον σε dvd θα το πάρω, είμαι του χουζουρέματος και της ξάπλας στον καναπέ...
Καλησπέρα....
Καλησπέρα Φούλη, πάντως δέστο. Αξίζει! Καλημέρα!
Ισως η πιο ειλκρινής κριυική για την ταινία που διάβασα. Μπραβο. Την εχω δει ηδη 3 φορές σα θεραπεια. Σαν απαραίτητο συμπλήρωμα σε σκέψεις που με πάνε πίσω πολλές φορές. ..
Αισθηματική ηλικία, σε ευχαριστώ. Ναι και γω θέλω να την ξαναδώ και σύντομα μάλιστα. Προς το παρόν βέβαια ακούω συνεχώς το soundtrack. Το τραγούδι της Fergy ως Sarakina, είναι καταπληκτικό!
ναι η διαφυγή είναι τέχνη
Δημοσίευση σχολίου